Bu ay ne okusak? Şubat ’12
Merhaba herkese!
Günlüğümde kendi ağzımdan size hitap ederek konuşmayalı uzun zaman oldu, sanıyorum. Ama yazma tembelliğinden değil, sadece ‘yazmış olmak için’ yazmak istemeyişimden kaynaklanıyor bu. Neyse konumuza gelirsek her ay devam ettirmeyi umduğum bir gelenek başlatıyorum günlüğümde; ”Bu ay ne okusak?” başlığı altında her ay değişik dergilerde okuyup ya da herhangi bir yerde karşılaşıp beğendiğim yazıların başlıklarını -bulabilirsem linklerini veya nereden okuyabileceğinizi de belirterek- paylaşacağım burda. ‘Nereden çıktı bu?’ derseniz son zamanlarda kaygılandığım bir konuyu paylaşayım sizinle. Toplum olarak ne kadar az okuduğumuzdan yakınmayacağım ama ”çok değerli ürünler veren kalemlerin tanınmadığından ya da bilmem kaç ödüle layık görülmeden halk arasında okunmadığından” dert yanacağım. Belki benim de yeni yeni fark ettiğim bir şey bu; çoğunlukla medya tarafından reklamı bol yapılan eserler dışında başka bir şey okumuyor insanımız. Bir de bir yazarımız bir kez zirveye çıkmışsa onu kolay kolay indirmiyoruz oradan, her eserini yüceltiyoruz; halbuki bilmediğimiz, duymadığımız belki de en az ‘yüceltilen’ kadar değerli yazarlarımız var, onları unutuyoruz çoğu kez.
Sonuç olarak bu düşüncelerle beslendi bu yeni fikrim, dilerim daha zengin bir yelpazeden okumaya teşvik eder bu sayfa, hem sizi hem beni.
”Sözcükler” Dergisi 35.Sayı – Ocak-Şubat 2012-Yeni keşfettim bu dergiyi. Birkaç farklı edebiyat dergisi alıyordum birkaç aydır, doğrusu içinde çok farklı ve emekle yazılmış pek çok güzel yazıyla karşılaştım. Bu ay mutlaka almanızı tavsiye ederim. İşte içinden en çok beğendiklerim:
- Murathan Mungan/”Şiir Kitabım 1”den Poetik Notlar: Şiir üzerine çok ince düşünülmüş notlar bunlar, özellikle ”Nota Sehpası” ve ”Vidalar” çok hoşuma gitti.
- Hakan Savaş/Bozkırın Tezenesi: Bir Zamanlar Anadolu’da: Nuri Bilge Ceylan’ın ”Bir Zamanlar Anadolu’da” filmi üzerine oldukça güzel bir bakış açısı sunuyor yazar. Filmi izleyip beğenen ya da beğenmeyen herkese yeni bir ufuk açacağını düşündüğüm bir yazı. Şahsen ben filmi zaten çok beğenmiştim, bu yazı sayesinde tam anlamıyla irdeleyemediğim derinliklerinin de farkına varmış oldum.
Murathan Mungan/Yüzleşme Korkusu: Ekim 2006’da ”Birikim” dergisinin 210.sayısında yer almış yazarın bu yazısı. Nasıl bulup okuyabilirsiniz, hiçbir fikrim yok ama ben edebiyat öğretmenim sayesinde okudum ve çok etkilendim bu yazıdan. Her açıdan aydınlatıcı bir yazı, mutlaka okunması gerektiğini düşünüyorum.
Özdemir Asaf/”Seni Saklayacağım”: Özdemir Asaf’ın eserlerini okuyorsanız belki tanıdık gelecek size bu şiir. Ama ben yeni tanıştım onunla ve inanın, çok sevdim.
Seni Saklayacağım
Seni saklayacağım inan
Yazdıklarımda, çizdiklerimde, Şarkılarımda, sözlerimde. Sen kalacaksın kimse bilmeyecek Sen göreceksin, duyacaksın Bakacaksın, benzemiyor Bir seviyi anlamak Seni yaşayacağım, anlatılmaz, Bir gün, tam anlatmaya.. |
Özdemir Asaf
Benden şimdilik bu kadar!Peki siz neler okudunuz bu ay? |
çook güzl bi şiirmiş sevdeciğim paylaştığın için teşekkürler :))
Özdemir Asaf da senin gibi sözcüklerle resim yapar/oynar/susar/konuşur:
Yeni sözler demeye geldim yeni seslerle,
Bağırmalarla değil, canımdan nefeslerle..
Sana kalacak ne var dersen, anlamı derim;
Susmalarında bile bulur seni seslerle.
———-
Seni bulmaktan önce aramak isterim.
Seni sevmekten önce anlamak isterim.
Seni bir yaşam boyu bitirmek değil de,
Sana hep, hep yeniden başlamak isterim.
————
Bana yalanlar söylese yetinecektim.
Ama yalan söyledi.
————–
(Aşağıdaki bence en güzeli)
Biri gelir sorarsa
Sana beni sorarsa
Gitti der misin
Gittiğimi söyler misin
Gidiyorum ben sana
Benimle gider misin.
______
Kendimi sileceksem, bilirim sende varım.
Senin ben yarısıyla seni ben tamamlarım.
Seni sende bütünler, sana sende inanır,
Seni sende silerim, seni bende yazarım.
_______
YALNIZLIK PAYLAŞILMAZ
PAYLAŞILSA YALNIZLIK OLMAZ
__________
DAMLA KENDİNİ TAMAMLAYINCA DAMLAR
Çok güzel gerçekten; önce okuması, sonra da bir sözcüğün üzerine dakikalarca düşünmesi…
Ben de şu aforizma tarzı şiirini çok seviyorum Asaf’ın:
Hiçbir şey söyleme
Söylersen
Yap.
Yaparsan
Sus.
Susarsan
Kaçma.
Kaçarsan
Söyle.
Özdemir Asaf