Sevde'nin Günlüğü

Yazmayı seviyorum…

Yalnızlığın Gölgesinde

Ekim4

Geçen seneden itibaren okulda edebiyat dersi aracılığıyla yazdığım şiir eleştirilerini burada yayımlamaya karar verdim. Ne yazık ki internetin de ötesinde basılı olarak dahi şiir eleştirisi bulmak, okumak oldukça zor. Bu yönden örnek alınacak yazılara kolayca ulaşılamadığından şiir eleştirisi türü çok fazla gelişemiyor ve bu kısır döngü böylece devam ediyor. En azından lise düzeyinde, iyi kötü yazdığım şiir eleştirilerimi burada paylaşmak istememin bir diğer nedeni de bu.

Attila İlhan’ın ”Kırmızı Pazar” şiirine yazdığım eleştiri ilk şiir eleştirisi denememdi. Kırmızı Pazar şiirini ve ardından da yazdığım eleştiriyi okuyabilirsiniz.

KIRMIZI PAZAR

Kız sen burda yeni misin peki leyla nerde
Hani çekirdek gözlüm örümcekten korkan
Kim ulan beni herkes tanır git patronuna sor
Elektrikçi ihsan dedin mi içkide üstüme yoktur

Leyla güzel kızdı ben böyle göz görmedim
Sen de güzelsin bak omuzların mesela
Biz elektrikçi kısmı karanlıkta güreşiriz
Ölüm tellerde ıslık çalar gözümüz pektir
Saçların kendinden mi sarı boyadın mı
Öyle örtülü bakma içimi karıştırıyorsun

Buranın tesisatını biz yaptık cahit’le beraber
Düğmeye şöyle dokun süt gibi aydınlık
Cahit askere gitti bak leyla da gitmiş
Geceleri uyku tutmuyor işin yoksa cigara iç
Yıldızlar boğazıma dizili inanmazsın
Dilsiz misin nesin bir şey söylesene
İstanbul’dan mı geldin yalnız mısın

Attila İlhan

 ————————————-

YALNIZLIĞIN GÖLGESİNDE

Şiir Eleştirisi

Attila İlhan’ın Kırmızı Pazar şiiri Elektrikçi İhsan’ın yalnızlığını anlattığı bir monolog sayılabilir. Temel olarak İhsan’ın yabancı bir kızla iletişim kurma çabaları da bundan ileri gelir. Sevdiği kız Leyla’dan belirtilmeyen bir sebepten ötürü ayrı kalan İhsan, yalnızlığını içki ve sigara ile bastırmaya çalışmış ama açık bir şekilde bunda başarılı olamamıştır. ‘’Yıldızlar boğazıma dizili inanmazsın’’ derken şair, İhsan’ın içinde biriktirdiği onca söz ve birisiyle paylaşmak istediği pek çok şey olduğunu vurgular.

İhsan Leyla’ya olan özlemini paylaşırken yeni gördüğü bu kızda da onun özelliklerini aramakta; bir bakıma onu, Leyla’nın yerine koymaya çalışmaktadır. Kızın omuzlarında ve saçlarında eski sevgilisinin güzelliğini ararken aslında Leyla’nın yerini kimsenin tutamayacağının da farkındadır. Şair, ‘’karanlık’’ ve ‘’ölüm’’ gibi kelimeleri elektrikçilikle bağdaştırırken aslında İhsan’ın yalnız ve mutsuz durumunu bunlarla sembolize etmiştir.

Şiirde kullanılan basit ve günlük dil, yer yer argoya rastlanması ve şiir kişisinin aklından geçenleri patavatsızca ortaya dökmesi onun çaresizliğine ve bir dert ortağına bu denli muhtaç olmasına işaret eder. Şiirdeki ‘’düğme’’ imgesi İhsan’ın hayatında ihtiyacı olan değişikliği simgelemektedir; o da tıpkı düğmeye dokunup ışığı yakmak gibi hayatını aydınlatmak ister, yaşamını renklendirecek bir varlığa ihtiyaç duyar. Ancak şiirin sonlarında sesine cevap bulamayan İhsan, hayal kırıklığı ve hüzünle, bir de gittikçe çoğalan yalnızlığıyla yine baş başa kalır. Sevgiliye hasret ve bir dert ortağı arayışı şair tarafından İhsan’ın ağzından dillendirilirken temel olarak yalnızlık ve çaresizlik hüzünlü bir derinlikle ortaya konmuştur şiirde.

 Eylül 2011

4 Yorum

“Yalnızlığın Gölgesinde”

  1. Ekim 13th, 2012 - 04:52 Babacık Diyor ki:

    Yorumların, şiiri daha iyi anlamamı sağladı, teşekkür ederim güzel edebiyatçım benim 🙂

  2. Ekim 13th, 2012 - 11:29 Sevde Diyor ki:

    Sevindim öyleyse! Çok teşekkürler 🙂

  3. Kasım 23rd, 2014 - 15:10 Pelin Diyor ki:

    Eleştirinizi çok beğendim, şiiri anlamamda yardımcı oldu. Söylediklerinize katılıyorum. Ben bir 11. sınıf öğrencisiyim, bu şiir ile bana inceleme ödevi olarak verildiğinde karşılaştım. Şiirle ilgili en çok ilgimi çeken nokta başlık seçimi oldu. “Kırmızı Pazar” şiirin geneli ile bağdaştırmakta zorlandığım bir başlıktı, bence bu başlığın seçilme sebebi İhsan’ın monoloğunun bir pavyonda geçmesi olabilir. Şehvet, tutku gibi yoğun duyguların rengi olan kırmızının tatil günü olan pazar gününe sıfat olarak kullanılması bana pavyon mekanını çağrıştırdı. İçkinin bulunması ve bir kıza laf atıyor olması da bunu destekleyici unsurlar sayılabilir. Sizce bu çıkarım ne kadar doğru?

  4. Haziran 28th, 2015 - 02:35 Bekir Diyor ki:

    Merhaba

    Öncelikle şiirde hata var. “Karanlıkta” değil, “Karanlıkla güreşiriz” olacak.

    İkinci olarak yorumlama yeteneğin fena değil. Lakin bu şiir, sosyalist ögeler üzerine yazılmış bir işçi şiiridir. Ama çoğu okuyucu şiiri yanlış yorumluyor. Mail adresimi bıraktım. Üzerine konuşabiliriz. Emeğine sağlık. Hoşçakal.